Öntözés, öntözőrendszerek

Vállalkozásunk segít önnek a megfelelő öntözés, majd ezután az öntözőberendezés kiválasztásában, az öntözőrendszer megtervezésében és kivitelezésében.
A megfelelő öntözőrendszer kiválasztása és telepítése mellett szaktanácsot adunk továbbá talajművelési és tápanyaggazdálkodási területen is, hiszen az öntözés bevezetésével szükségszerűen megváltozik az öntözött terület talajművelése és tápanyaggazdálkodása.

 

Talajművelés

Cégünk a csökkentett menetszámú és a talajkímélő művelésekkel foglalkozik, ebben adunk szaktanácsot, mivel ebben látjuk a fenntarthatóságot.
Hosszú évek tudományos vizsgálata során kiderült, hogy a hagyományos (sokmenetes) művelés nélkül is elérhető a növények számára optimális talajállapot. A hagyományos szántásos művelés egyik legnagyobb hátránya, hogy a sok menetszám miatt jelentős a talaj és a környezet károsodása.


Igen fontos, hogy a gazdálkodó alkalmazkodjon a környezetváltozás által előidézett kihívásokhoz, ennek egyik eszköze az okszerű, alkalmazkodó talajművelés. Amennyiben a gazdálkodás során mellőzik a talajállapot javító eljárásokat, az mindenképpen a talajok kondíciójának leromlásához vezet. Öntözött talajoknál ez fokozottan jelentkezik. A talajok romlása előrevetíti a növénytermesztés hatékonyságának csökkenését, hiszen a növény számára nem megfelelő talajállapot termésveszteséget, ezáltal bevételkiesést eredményez. Ezt követik majd olyan károk is, mint a tömörödés, az erózió és a defláció. Öntözésnél különösen a tömörödés jelentkezhet, hiszen a lehulló vízcseppeknek tömörítő és talajromboló hatása lehet. A gazdálkodás kockázata azonban takarékos és kímélő módszerekkel hosszabb idő alatt sem növekszik. Ökonómiai, gazdasági szempontból is igen fontos a takarékos talajművelési rendszerek alkalmazása, mivel a környezetre gyakorolt negatív hatások is mérsékelhetőek, ill. a megfelelő talajállapot kisebb energiával érhető el.