A térburkolatok feladata, hogy a kertben történő közlekedést könnyebbé tegye és egyfajta kapcsolatot létesítsen a ház, a melléképületek és a növények között.
A kertépítés során kialakított út- és térburkolatok legáltalánosabb anyaga a beton és a terméskő. Fontosnak tartom, hogy meg legyen az összhang a házhoz felhasznált anyagok és kertbe beépített anyagok között (kerítéslábazat, házlábazat).

 

Röviden a térkő burkolatok rétegrendjéről

A burkolatok mműszaki kivitelezésének részletes leírásától eltekintek, mivel ilyen jellegű munkáinkat mindig a gyártó előírásai és a hatályos műszaki előírások szerint végezzük. Ez azonban nem mondható el minden kertépítő cégről!

Egy átlagos pályaszerkezet rétegfelépítése, kisebb terhelés esetén, fentről lefelé:

  • térburkoló kő (6-8 cm)
  • ágyazó réteg (3 cm)
  • tömörített zúzott kő aljzat (fagyvédő réteg) (>25 cm)
  • földmű

 

Térburkolatok csoportosítása

Egy csoportosítással szeretném összefoglalni a kertépítés során használatos burkolat típusokat.

A burkolatokat az anyaguk alapján lehet csoportosítani, ennek alapján vannak

  • szórt burkolatok: díszkavicsok, gyöngykavics, murva, salak, kéregőrlemény, téglaőrlemény
  • szilárd burkolatok: öntött betonburkolat, beton térkő, gyephézagos betonkő, betonlap, természetes kőburkolat, lapburkolat, tömbkő, téglaburkolat, deszka- és pallóburkolat, fakocka és fakorong.

Mindegyik típusnak vannak előnyei és hátrányai is. A felhasznált anyag fajtáját a megrendelő választja ki, amihez mi segítséget nyújtunk, hogy a megfelelő összhang meglegyen.

 

Szórt burkolatok

Mindegyik szórt burkolat hajlékony alapra épül. Gyalogos forgalomra tervezett útnál 10-15 cm zúzottkő alapréteg kerül a jól tömörített úttükörbe, úgy, hogy az alsó kétharmadnyi vastagságba durvább (35/55-ös), a felső 3-5 cm-es rétegbe pedig finomabb 0/20-as szemcseméret kerül. Kisebb gépjármű forgalmi terhelés esetén 20-30 0/32-es folyamatos szemcseloszlású zúzottkő alapot építünk meg.
A szórt burkolatok stabilitását a megfelelő nedvességen történő tömörítés adja meg.Térkő lerakás, kertépítés, kerti burkolat lerakása. Design Garden Kft

A szórt burkolatok olcsón, könnyen megépíthető burkolatok, de folyamatos karbantartást igényelnek. Mindenképpen javaslom a kő vagy beton szegély kialakítását, mert a fenntartási költségek csökkenthetőek ezáltal. Szórt burkolatként használhatunk gyöngykavicsot, murvát, salakot, kéregőrleményt, téglaőrleményt. Kerti utakon, sétányokon javasolt a kialakításuk, járműforgalom lebonyolítására azonban leginkább a murva felületű utakat javasolom. Amennyiben szórt burkolatot alkalmazunk járműforgalom lebonyolítására, vegyük figyelembe, hogy száraz időjárás esetén porzik. Ilyenkor folyamatos öntözést kíván.

Fehér színű mészkő díszkavicsot házikertben csak olyan kertben alkalmazunk, ahol a kert stílusa arra alkalmas, egyébként nem, mert temetői hangulata van! Számtalan egyéb zúzalék kapható a kereskedelemben, melyek színben sokkal alkalmasabbak burkolat készítésére, pl. vörös mészkő, sárga tufa, szürke bazalt.

Salak burkolatot elkerített területeken, sportcentrumokban, teniszklubokban szoktunk építeni, házi kertben viszonylag ritkán találkozunk velük.

 

Szilárd burkolatok

Amióta a térkövek megjelentek a kertépítés területén azóta egyre ritkábban építünk helyben készült, öntött betonburkolatokat. Kertben nem is javaslom a készítésüket, mert bonthatatlanok és nem eresztik át a vizet.

A beton térkövek családi házas övezetben gyakran kerülnek beépítésre, azonban azt elfelejtjük, hogy nagyon nehezen kelthető velük egyedi hangulat, meghitt, természetes környezet. A színskála, a formák és felületek tárháza azonban szinte kimeríthetetlen és egyre divatosabbak a természetes köveket egyre jobban utánzó elemcsaládok is.Kertépítés, térkövek, kerti burkolatok lerakása a Design Garden Kft-vel.
Térköveknél fontosnak tartom a fektetési minta megválasztását, mivel gyalogos használat esetén ez egy fontos esztétikai szempont. Nincs annyi variálható minta, mint pl. a nagy vagy kiskockakő burkolatoknál. Vegyes használat esetén azonban már a teherbírás szempontjait is figyelembe vesszük. Ha forgalmi iégnybevétel is jelentkezik, akkor a halszálka kötésben fektetett burkolatok viselkedése a legkedvezőbb.
A térkövek vastagságát a forgalom, a tengelyterhelés alapján szoktuk meghatározni. Kertben, gyalogos forgalom esetén elegendő a 6 cm vasgatságú burkolat, személygépkocsi beállóknál pedig a 8 cm vastagságú térkő.

Gyephézagos betonkövekkel biológiailag aktív felületeket hozhatunk létre. Ötvözni tudjuk a burkolt és a gyepfelületek előnyös tulajdonságait. Egyik nagy előnye az öntött betonburkolathoz képest, hogy átengedi magán a vizet. A közökbe zárt növényzet révén jelentős mennyiségű vizet párologtat, ezért mikroklímát teremt. A hézagokat humusz-homok keverékével és ellenálló sport fűmagkeverékkel töltjük fel. A fenntartása hasonló a gyepfelületekéhez: öntözést és kaszálást igényel.

Betonlap burkolatot magánkertekben gyakran fektetünk le, szinte kizárólag gyalogosan használt felületek burkolására. Vastagságuk 3-4,5 cm közötti. Fektethetőek hajlékony ill. merev alaprétegre egyaránt. Választhatunk kör és négyzet alakú lapokból, ill. elterjedt a felületén kaviccsal bevont betonlap tipegő is.

 

A természetes kőburkolat a legesztétikusabb

A természetes kőburkolatok rendkívül széleskörűen használhatók. Turista célpontoknál, történeti városrészekben, igényes lakókörnyezetben szinte az egyetlen burkolattípus kellene, hogy legyen. Sajnos ez a valóságban nem így van. Esztétikus, karakteres felületet biztosítanak, természetes hatást keltenek, hosszú távon pedig patinásodnak. Mivel a beton térköveknél nem lép fel patinásodás, ezért azok sokkal merevebb hatást keltenek. Helyi kötődés alakítható ki az építkezés környezetében fellelhető, természetes előfordulású kövek alkalmazásával. Áruk a betonkövekhez viszonyítva jóval magasabb. Sajnos a nyersanyagok hiánya, a környezetromboló kitermelés következtében bizonyos kő típusok egyre nehezebben, vagy már egyáltalán nem szerezhetők be (pl. tihanyi kő).
Szabálytalan és vágott terméskő burkolatok léteznek, mivel azonban hazai bányászatuk csekély (pl. keszthelyi szabálytalan homokkő) ezért leginkább bolgár és horvát anyagot használunk fel. A vágott terméskő burkolatok támfalak, falak, kerítéslábazatok anyagai.Kertépítés, térkövek, kőburkolatok lerakása a Design Garden Kft-vel.

A lapburkolatok esetében tudnunk kell, hogy az alapréteg felépítése befolyással van a burkolati vastagságra. Kisebb gyalogos forgalomnál terméskő lapok esetén beton alapon habarcsba fektetve min. 3-4 cm vastagsággal, míg kötőanyag nélküli alapon, min. 5-6 cm-es kő vastagsággal kell számolnunk. Bármennyire is szépen mutatnak a csiszolt, fényesre polírozott kőanyagok, azokat kültéren nem szabad használni, a lapok felülete érdes kell legyen. Különösen fontos ez lépcsőburkolatok esetében. Lapburkolatokat leginkább teraszokhoz és házhoz kapcsolódó lépcsők esetében alkalmazzuk.

A szabályos tömbköveket korábban csak járműforgalmú utak burkolására használták. Rendkívül időtálló anyagból készülnek. A kisméretű kockakövek azonban nagyon jól használhatók igényes kertkialakítás során, hajlékony alapra fektethetők. A térkövekkel azonos módon építjük be. A kisméretű kövek kitűnően alkalmazhatóak kerti járdánál, a nagyméretűek pedig kocsibeállónál.

A téglaburkolatok régi parasztházak udvarán már megtalálhatók és napjainkban is egyre népszerűbbek. Bátran alkalmazhatjuk a klinker vagy pillértéglát. Nagy választékban hozzáférhető már kimondottan kültéri burkoló tégla is a piacon. Sőt, betonból készült, téglamintázatú burkolat is megtalálható már.
Terek, járdák, kertek burkolata, komolyabb járműforgalomnak kitett felületeken azonban nem használható. A burkolatot a térköveknél alkalmazott lerakási technikával rakjuk. A téglaburkolat élettartamát megnövelhetjük ha megfelelően kezeljük.

Deszka- és pallóburkolat. Alkalmazásuk egyre népszerűbb, mert használhatjuk medencék szegélyezésére, napozó- vagy tetőteraszok burkolására. A víz közelében alkalmazott vagy erősen nedves fafelület azonban csúszós lehet, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében mart, barázdált felületű alapanyagot használunk. 
A faburkolat az időjárás viszontagságaival szemben kevésbé ellenálló, mint a kő- vagy betonburkolat. Szakszerűen beépítve és főleg évenkénti, 2 évenkénti felületi kezeléssel az élettartama jelentősen megnő. Drágább ugyan, de lehetőség van európai vagy trópusi keményfa burkolat megépítésére is. Bizonyos trópusi keményfák, pl. a teak, bankirai, vasfa még kültéri használat esetén is évtizedekig ellenállnak az időjárás okozta károknak. Használhatunk magasnyomású telítéssel kezelt fenyőfát is, melyekre a gyártó sokéves garanciát nyújt. Hazai fafajták közül rendkívül tartós a vörösfenyő, akác, tölgy.

A fakocka és fakorong napjainkra valamiért kikopott a használatból. Családi házak kertjeiben azonban ott lehetne a helye. Anyaga 10-12 cm vastag keményfa hasáb vagy korong, melyet telítéssel impregnálnak. Lerakása sem bonyolult, homokágyba vag homokos kavics ágyba fektetjük, homok hézagolással. Kapható egymáshoz erősített telített puhafakorongokból járólap is, alacsony igénybevételre.