Füvesítés, gyepszőnyeg

A válasz attól függ, hogy milyen gyorsan szeretnénk kész gyepet?

Füvesítést és gyepszőnyeg lefektetését vállaljuk szakembereink segítségével, Design Garden Kft.Amennyiben "azonnal", akkor természetesen a gyepszőnyeg telepítését javasoljuk, amennyiben nem fontos a gyorsaság, akkor inkább a füvesítést, fűmagvetést. A gyorsaság és esztétika a gyepszőnyeg mellett, a hosszabb élettartam azonban a füvesítés mellett szól.

A tavasz mellett az ősz a legalkalmasabb időpont új gyep, pázsit telepítésére, füvesítésre. A gyepek, pázsitok különféle fűfélékből állnak akár fűmagvetéssel, füvesítéssel telepítjük, akár gyepszőnyeg terítésével, leginkább perje és csenkesz félékből. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Design Garden Kft mindig az adott helyhez igazítva választja ki a fűfajokat. Külön keveréket telepítünk árnyékba és napsütéses helyre, más keverék való az erősen igénybe vett helyekre és a kevésbé használt területekre. Nem mindenhova ajánlunk viszont gyeptelepítést, sokszor előnyösebb ha a füvet cserjével vagy más talajtakaróval helyettesíthetjük.

A füvesítést, fűmaggal történő telepítést optimálisan az alábbiak szerint végezzük: szerves trágyát szórunk ki és kb. 30 cm mélyen megforgatjuk a talajt. Ha ezt nem tesszük meg, akkor azt kockáztatjuk, hogy az erősen tömörödött talaj nem fogja tudni elraktározni a lehulló csapadékot. A földben maradt gyommaradványokat is eltávolítjuk. Legveszélyesebb gyomok a Taraxacum, Veronika, Convulvulus, Capsella, stb. fajok. Ha a terület erősen fertőzött volt gyomokkal, akkor az ásás után kb. 2 hetet várunk és a kikelt gyomokat totális gyomírtóval kezeljük le. Ez után kialakítjuk a területen a szinteket, vízszintet, a terep adottságaitól függően. A vetéshez kizárólag első osztályú fűmagkeveréket használunk, melynek a csírázása min. 95%-os. Egyenletesen kiszórva, kb. 1 kg magot számolunk fel 20 m2-es területre, majd gereblyével, szöges hengerrel sekélyen bedolgozzuk a talajba. Ezután tömörítjük a talajt hengerrel, majd kiszórjuk a kevés nitrogén műtrágyát. Végül beöntözzük a vetést.Minőségi fűmagkeverékkel és gyepszőnyeggel vállaljuk kertjének kivitelezését, Design Garden Kft

Már beállt gyepeknél nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy tartsuk azt gyommentesen és rendszeresen távolítsuk el a mohát is. A mohát levegőztetéssel és Fe adagolásával lehet eredményesen távol tartani a gyepből.

Tavasszal szórjuk ki a nitrogén tartalmú műtrágyát majd alaposan beöntözzük. Az egyenletes növekedés miatt a füvet rendszeresen nyírni szükséges. Szelektív gyomirtót még ilyenkor nem használunk, csak a telepítést követő évben.

A vetett gyep hosszabb élettartamú, jobban ellenáll a gyomosodásnak, valamelyest szárazságtűrőbb is a gyepszőnyegnél.

Amennyiben gyepszőnyeget használunk, azt mi is erre szakosodott vállalkozóktól szerezzük be, akik garantálják a telepítéskori gyommentességet és első osztályú minőséget. A gyepszőnyeg telepítése szinte azonos a fűmagvetésnél leírtaknál. Lejtős területen történő terítésnél cövekkel rögzítjük a talajba a szőnyegdarabokat. A lerakott gyepszőnyegen min. 8 hétig járni nem szabad.

 

Legfontosabb gyepalkotó fűfajok

A fűkeverékekben leggyakrabban előforduló fűfajokról néhány fontosabb tulajdonságot írtam le az alábbiakban.

Angol perje - Loum perenne

Középmagas, gyorsan fejlődő, dús levélzetű, mérsékelten vízigényes, évelő fűfaj. Elsősorban középkötött, üde talajon díszlik. Sem száraz viszonyok közé sem állóvizes helyre nem való. Árnyékos helyen is rövid idő alatt kipusztul. Nem hosszú életű, két év elmúltával rendszerint erősen kiritkul. Ennek ellenére a gyepkeverékek alkotórésze, mert 6-8 nap alatt kikel, gyorsan fejlődik tovább. Sport, pázsit fűmagkeverékek alkotó fűfaja.

Olasz perje - Lolium multiflorum

Füvesítés, gyepszőnyeg fektetés kiváló minőségű fűmagból. Design Garden Kft

 

 

 

 

Az angol perje közlei rokona, de annál is rövidebb életű, 1-2 évig él. Száraz viszonyok közé még annyira sem való, mint az angol perje. Hazánkban a kontinentális éghajlat miatt nagyon hamar kiég.

 

 

 

Réti perje - Poa pratensis

Füvesítés, gyepszőnyeg fektetés első osztályú fűmagból a Design Garden Kft szakértelmével

Alacsony termetű, jobb körülmények között akár fél méterre is megnövő, évelő fűfaj. Tőből legyökeresedő és tarackokból szárat hajtó, lassú fejlődésű, értékes aljfű. Az első két évben főként a földbeli gyöktörzseit fejleszti ki. Később azonban jól terjeszkedik és sűrűsödik.

A réti perje középkötött, humuszban gazdag talajokon díszlik a legszebben. Mérsékelt a vízigénye, de szárazságra hajló talajokon is jól lehet vele gyepesíteni. Kötött, hideg, nyirkos talajra nem való. Sovány talajon sem érzi jól magát, hamar kipusztul.

Gyepje napos helyen tartós. A félárnyékot is elviseli, árnyékban azonban sínylődik. A taposást mérsékelten tűri, 5 cm-nél rövidebbre nem szabad vágni. 
Legértékesebb pázsitfüveink egyike. Az állandó gyepek fontos fűfaja. Külföldön számos fajtáját állították elő, bár hazánkban is nemesítettek réti perjét.

 

Vörös csenkesz - Festuca rubra

Vállaljuk kertek és parkok füvesítését, gyepszőnyeg fektetést. Design Garden Kft

 

 

Alakgazdag faj, alfajai megjelenésben, termőhely és talajigény szerint is különböznek. Gyepesítésre az alacsony, tarackoló típusokat használjuk, ilyen pl. a Mocassin.

Napos, félárnyékos helyen díszlik legjobban. Elsősorban a jó vízgadálkodású, mérsékelten laza, humuszos homoktalajokat kedveli, mert tarackjai segítségével csak ilyen helyen tud terjeszkedni. Kimondottan száraz helyre nem telepítjük. Kellően sűrű állományban tömött gyepet képez, amit állandóan röviden kell tartani, különben szárba szökken. Gyakran kell nyírni, de 4-5 cm-nél alacsonyabbra nem kívánatos kaszálni.

 

Magyar csenkesz - Festuca vaginata

Kemény levelű, szürkészöld, bokros növésű fűfaj. Igényesebb helyek gyepesítésére nem javaslom. Akár erősen meszes talajon is megél, igen hosszú száraz időszakokat is túlélő faj. Tűrőképességére jellemző, hogy minden gyom kipusztul mellőle. 
Kötöttebb talajokon való használata is eredményes. Ilyen helyeken elsősorban talajvédő szerepe miatt értékes, jól alkalmazható rézsűk, lejtős területek megkötésére. Száraz területen évi két-három kaszálással rendben tartható.

Tarackos tippan - Agrostis stolonifera

Vállaljuk kertjének füvesítését vagy gyepszőnyeg fektetést. Design Garden Kft

Hosszú tarackú, csoportosan növő, alakgazdag fűfaj. Alakköréből az alacsony növésű, hosszú, legyökerező föld feletti indákat nevelő, heverő szárú fajtái a legjobb kerti pázsitfüvek közé tartoznak.Jobb vízellátású, humuszos területekre való, ilyen helyeken hosszú életű és az átmeneti szárazságot is elviseli. Jó alkalmazkodó képessége ellenére sem tanácsos száraz helyre vetni. Napos fekvésben érzi magát a legjobban, de a félárnyékot is eltűri.

Lassan fejlődik, a második, harmadik évben áll be teljesen. Száraz területen rendszeres öntözést kíván. A 3-4 cm rövidre nyírást tűri.

 

Magyar rozsnok - Bromus inermis

Bízza ránk kertjének füvesítését vagy gyepszőnyeg fektetést. Design Garden Kft

Hosszú, szerteágazó tarackú, mélyen gyökerező, sötétzöld vagy hamvaszöld levélzetű szálfű. Alakgazdag faj. Gyepesítésre elsősorban az alacsony, keskeny levelű típusai alkalmasak.

A magyar rozsnok jól alkalmazkodó növény. Elsősorban a jó szerkezetű, középkötött, szárazabb, de a laza vagy meszes kötött, üde talajokon is jól díszlő, hosszú életű, értékes fűfaj.

A forróságot és a szárazságot legjobban tűrő füveink egyike. A hosszú tarackjain bőven fejlődő járulékos gyökerek a csapadékszegény időszakon átsegítik. Öntözni szükség esetén is csak mérsékelten kívánatos. A taposást eléggé tűri. Ritkán és 8-10 cm-nél nem alacsonyabbra kaszálva szép gyepet ad.

 

 

A fajok helyes megválasztása

A pázsitkészítés - szerintem - legfontosabb és legnehezebb feladata a vetendő fűfajok helyes megválasztása.
A pázsit- és gyepkeverék összeállítását elsősorban területünk talaj- és időjárási, vízellátási adottságai szakbják meg. Más fontos tényező a fényviszony, a gyephasználat módja, a fenntartás kérdése. A kerttulajdonosnak kell eldöntenie, hogy intenzív, sokat gondozott pázsitot szeretne vagy kevésbé ápolt, extenzív gyepet. A fűkeverékek változó arányban tartalmazzák a fenti fűfajokat, bokros növésű és tarackoló fajokat egyaránt. Azzal azonban mindenképpen számolni kell, hogy kedvező körülmények között a tarackoló fajok a gyepből kiszorítják a bokrosodókat. Tehát néhány év elteltével a korábban elvetett fűmagok faj aránya megváltozik.