Fény- és világítástechnika

A kerti világítás célja, hogy megvilágítsuk az általunk gyakran használt tereket, ill. a hangulatteremtés. A sötétedés után is használt terek megvilágítása szükségszerű, ilyenek pl. a kocsibeállók, járdák, lépcsők, kerti ülőhelyek. Ezeknél a helyeknél elég a normál és visszafogott megvilágítás. Más a helyzet ha célzottan növényeket vagy más, a kertben található tárgyat világítunk meg. A kertépítés során igen hatásos lehet pl. a téli, hóborította növény vagy egy nyári lombozat alsó megvilágítása. Megvilágítható a kerti tó vagy medence is, ilyenkor a víz tükröződő hatását is kihasználjuk. A nyári időszak tökéletesen alkalmas a nagy, esti beszélgetésekre, de ez az évszak ad otthont a kerti partiknak is. A fény nappal éltet, éjjel pedig egyedülállóan öltöztet.

Medence és kertitó-világítás

A kertépítésben egyre gyakrabban érkezik megrendelés medencére, kerti tóra. A medence nem csak nappal lehet ékköve a gondosan megépített kertünknek, az előre beépített, a medence falába vagy aljára szerelt lámpák gyönyörűen világítják meg a vizet, ezzel egészen különleges hangulatot adva a kertnek. A kerti tó köré telepített világítás pedig hangulatosan világítva emeli ki tavunk és a körülötte levő növényzet szépségét.

Rejtett világítás a növények között

A LED növényvilágítás a 2010-es évek közepénn robbant be a kertépítésbe. A kertünkben található sűrűbb bokrok, fák levelei közé rejtett világítással nagy hatást érhetünk el kisebb reflektorokkal, lámpákkal, lampionokkal, LED-fényforrásokkal. A nagy fényforrás gyártó cégek fejlesztéseinek és a legújabb biológiai kutatási eredményeknek köszönhetően egyre bővül a növényeket megvilágító LED lámpák és fényforrások száma. Ezek a fények a növényeknek élettanilag szükséges spektrumban sugároznak.

 

Technikai megoldások

A kertben szinte kizárólag LED világításokat építünk be, hiszen ezek a fényforrások hosszú élettartamúak és üzemeltetésük olcsó. A világítótestek lehetnek:

  • Kerti fali LED lámpák
  • Kamerás LED lámpák
  • Kerti állólámpák és kandeláberek
  • Kerti asztali lámpák teraszra
  • Kerti LED függesztékek
  • Kerti mozgásérzékelők és alkonykapcsolók
  • Kerti támfalba építhető LED lámpák
  • Kerti szerelvények
  • LED reflektor
  • Lépésálló lámpák

A kültérre felszerelhető LED lámpák elsősorban a modern lakások, házak, irodaépületek igényes kiegészítői. A termékek legalább IP44 vagy IP65 védelemmel kell, hogy rendelkezzenek, mely alapvető követelmény a kültéri használathoz, a vízállóság mellett. Az egyszerűbb lámpák leginkább csak dekorációs céloknak felelnek meg, az erős kiemelő világításúak pedig akár egy dekoratív nyári lombozat alulról történő megvilágítását is lehetővé teszi. A LED fényforrásnak köszönhetően a fali LED lámpák karbantartásmentesek és hosszú évekig képesek világítani. A kerti lámpák legtöbbje felszerelhető tégla és beton falra illetve fa felületekre is.Vállaljuk a kertépítés során a kerti lámpák beszerelését, kivitelezését, egyéb világítástechnika kiépítését. Design Garden Kft

A kamerás lámpák anyaga többnyire rozsdamentes acél, a lámpatestbe van beépítve a kamera, hangszóró, mikrofon és mozgásérzékelő.

A kerti állólámpákat általában kerti gyalogutak mellé szereljük fel. A kivitelük robosztus, hogy ellenálljon kisebb sérüléseknek, a fénykibocsátásuk erőteljes, hogy kellően be tudják világítani a kerti utakat, járdákat. Magasságuk 50-100 cm közötti. A kerti kandeláberek csak nagyobb kertben vagy parkban mutatós, nem normál kertbe valók, hiszen magasságuk 2 m feletti.

A kerti LED függesztékek kiválóan alkalmasak dekorációs célokra, kialakításuk miatt. Legjellemzőbb elhelyezésük a kerti pihenőknél van.

Az alkonykapcsolók segítségével teljesen automatizálhatjuk a kerti világítást, hiszen nem kell arra figyelnünk, hogy fel- ill. lekapcsoljuk a kerti világítást, a szenzorral ellátott kapcsoló megteszi ezt helyettünk. Beállított fényerősség esetén kapcsol be, majd kapcsol ki reggel.

A mozgásérzékelők segítségével nem kell keresgélni a világítás kapcsolóját, az elhaladó embert érzékelve kapcsol be automatikusan a világítás.

A támfalba, falba építhető lámpák teljesen eltűnnek a falban, gyakorlatilag csak a fényüket lehet látni. A lámpatest beépítésre kerül. A kertépítés során a támfalak megépítése sokszor bonyolult folyamat, viszont a terméskővel burkolt kerti lépcső vagy támfal igen szép kerti dísz lehet, megvilágítással pedig fokozható a kiemelés.

A kerttervezés, kertépítés során fontos arra gondolni, hogy nem csak kerti világításra, hanem pl. elosztóra is szükségünk lehet mondjuk a fűnyíráshoz. Ezek az elosztók álló kivitelűek, IP44-es védelemmel vannak ellátva és általában 2 elosztót tartalmaznak.

A talajba süllyesztett LED kültéri lámpák kinézetre nagyon hasonlítanak a falba építhető lámpákra. Szintén kis fogyasztásúak, hosszú élettartamúak. Nem kell időt és pénzt szánni karbantartásukra, mert a LED technológiának köszönhetően hosszú évekig üzemelnek problémamentesen. A lámpák beépíthetők beton burkolatba, járdába, fektethetők kavicságyba, talajba, terasz járófelületébe, ezáltal házfalak, nagyobb növények, kerti utak fénydekorációjára kiválóan alkalmasak. Teherbírásuk akár 2 tonna is lehet, tehát személygépkocsi forgalmat is elbír.

 

Okos világítás

Nem csak a mobiltelefonok területén vannak "okos" megoldások, hanem pl. a kerti világítás esetében is. Neves műszaki cikkeket gyártó vállalat terméke a LED Smart Lighting System, mely egy vezeték nélküli okosvilágítási rendszer. A fehér minden árnyalatában és még több millió pasztellszínben képes világítani.

Különböző LED fényforrások és lámpák (pl. asztali, mennyezeti, fali) vezérelhetők iOS és Android felületről. Ezeket a rendszereket lehet időzíteni, egyedi világítási képekre programozni, eseményfüggő villogásokra programozhatók a bejövő információk alapján (pl. SMS, e-mail, facebook).

Kerti világításnál egy kattintással elérhető a kertben elhelyezett lámpatestek be- vagy kikapcsolása. Amennyiben alkonykapcsolót építünk be, akkor pedig sötétedéskor teljesen automatikus módon fognak fel- vagy lekapcsolódni a beépített lámpatestek.