Tavaszi kártevők, kórokozók a kertben

Általános és közhelyes megállapítás, de az elmúlt hetekben nagyon sok csapadék esett. Még a mostani, 23. héten is előfordult rövidebb-hosszabb esőzés. A növények levelei folyamatosan nedvesek, ilyen körülmények között kitűnően érzik magukat a kórokozó gombák. A másik problémát az időnkénti lehűlések, hideg okozza, ami miatt a növények lemaradtak a fejlődésben. Erre a hét végére pedig már 30 C-os hőmérséklet is lehetséges. Azonban akkor sem lesz jobb a helyzet ha nem lesz csapadék, hiszen a talajpára folyamatos levélnedvességet biztosít.

Manapság ugyan kevesen termesztenek a kertekben szőlőt, zöldséget a házikertekben, de azért még így is szép számmal vannak termesztők, ezért írok az aktuális növényvédelmükről. A lisztharmat mellett megjelent a peronoszpóra kártétele is. Ahol a növényt károsodás érte, ott kialakulhat a szürkepenész is.

Burgonya, paradicsom

A burgonya az esőzések hatására erőteljesen megnőtt. A gyorsan taroló fitoftóra könnyen elpusztíthatja a burgonya és a paradicsom leveleit. A következő időszakban, a szükséges öntözéseket alulról célszerű kijutattni, hogy a vízcseppek ne érjék a növények leveleit. Fontos zöldmunka lesz a paradicsom hónaljhajtásainak kicsípése. Réztartalmú vagy pedig mefenoxam+mankoceb együttes hatású növényvédőszer használata javasolt.

Alma, csonthéjasok

Rajzik a keleti gyümölcsmoly, amely kajsziban jelentősen károsíthat. Almában erőteljesen rajzik az almamoly. Mindkettő ellen felszívódó növényvédőszer javasolt, elsősosban acetamiprid hatóanyaggal.

Csonthéjas gyümölcsfákon megjelent a monília kártétele. Nagyon fontos az elszáradt részek mielőbbi levágása és megsemmisítése, ill. a felszívódó (pl. penkonazol) hatóanyagú növényvédőszerek kijuttatása. Kajszibarackon pedig erőteljes a tafrinás levélfodrosodás kártétele, ez ellen hatásos a difenokonazol hatóanyag.

És a gyomok

Igen fontos szőlőben, gyümölcsösben és zöldséges kertben is a gyomok írtása, hiszen egyrészről igen sok tápanyagot és nedvességet elvonnak a termesztett növényektől, másrészről pedig párologatásukkal kedvezőtlenül alakítják a mikroklímát.