Késő tavaszi teendők a kertben

A nappali melegebb idő beköszöntével bőven van teendője annak, akinek kisebb vagy nagyobb zöldséges kertje van. Ilyenkor lehet vetni már a melegebb igényű zöldségek vetőmagjait, babféléket, uborkát, tökféléket, de akár már palántázhatunk is. 

Nem korai kiültetni már a paradicsomot!

A 17. héten a nappali hőmérsékletek igen kedvezően alakultak, ezért szabadföldön folytathatjuk a fejlett, bimbós paradicsompalánták kiültetését. A determinált (egy bizonyos magasságot elérve nem nő tovább) fajtákat (95x30 cm) sűrűbbre, a folyton növőket ritkább (120x30 cm) térállásba ültessük ki. A lugas típusú paradicsomot magas karó mellett vagy gúla alakban is nevelhetjük.

Tökfélék is vethetők még

A talaj hőmérséklete erre a hétre már mindenhol elérte a 12-14 C fokot, ezért helybe vethető már a sárgadinnye és az uborka és a tökfélék. A sárgadinnyét célszerű 120x120 cm-es kötésben elhelyezni és a "fészkeket" érett trágyával feltölteni. Az uborkát legjobb 1 m-es sortávolságra és 4-5 cm-es tőtávolságra elvetni. Mindenképpen használjunk támrendszert hozzá, a műanyag uborkaháló a legjobb. A tökfélék közül bátran vessünk spárgatököt, patisszont, cukkinit. Ha nem ún. guggonülő (indátlan) fajtát választunk, akkor ezek a tökfélék 3-4 m hosszú indákat fognak képezni, ilyenkor a dinnyéhez hasonlóan 120x120 cm-es kötésbe vessük el a magokat. Indátlan fajtákat sűrűbben vethetünk. 

Zöldségtermesztés, kertészet, tök, indátlan

Mire figyeljünk még

Mivel eléggé régen esett eső, száraz a talaj, ezért célszerű a zöldborsót megöntözni, majd az öntözést virágzáskor megismételni.

Ilyen időben lehet vetni már zöldbabot is. Igen sokféle fajtából választhatunk, vannak hagyományos sárga hüvelyű fajták és zöld színűek, ezek inkább ceruzabab típusúak, vékonyabbak és zsengébbek.

Csemegekukoricát is vethetünk, ezekből az ún. szuperédes fajtákat célszerű előnyben részesíteni. 50x50 cm-es kötésben szépen fognak fejlődni.

Akinek van dália- és kannagumója, azokat is már el lehet ültetni. Ültetés előtt meg kell tisztítani a gumókat, ha szükséges szaporítani is lehet, olyankor mindig maradjon szárrész is a gumón, majd ültessük ki szabadfölbe. Az ültetési mélység 15-20 cm, a gumók nagyságától függően.