Kertépítés szárazon

Tőlünk délre fekvő országokban elsősorban Spanyolországban, ill. az USA kaliforniai részén, Ausztráliában, és Dél-Afrikában már kialakult ez az új kertészeti irányzat. Angol nyelvterületen xeriscaping, xerogardening, spanyol nyelvterületen xerojardin a neve.

Magyarországon még egyáltalán nem terjedt el, nem alakult ki ennek a tervezésnek a gyakorlata. A Design Garden elkötelezett híve ennek az irányzatnak is, mivel takarékos, környezetbarát és szép design kertek alakíthatóak ki ilyen módon. Leginkább a mediterrán életérzés hozható vissza ezekkel a kertekkel. Kertstílusaink közül itt válogathat: http://designgarden.hu/tajepiteszeti-tervezes-kerttervezes

Az angol szóösszetétel görög és angol szavakból áll össze. A xeros görög szó, jelentése száraz, a landscaping angol szó, jelentése tájépítészet. Magyarul szoktál szárazkertészetnek, száraz kertépítésnek is fordítani, ami viszont nem adja vissza az igazi jelentését. Helyesebb lenne, ha „alacsony vízfelhasználású kert”-nek fordítanánk az angol eredetit.
A xeriscaping kertészeti irányzat az USA déli államaiból indult el, Denverből Colorado államból.

A xeriscaping kertépítésnek az előnyei ennek az eljárásnak:

  • alacsony vízfelhasználás
  • az így megtakarított víz felhasználható egyéb, akár kommunális célokra
  • kevesebb munka és időráfordítással tarthatóak fenn az ilyen kertek
  • sokkal érdekesebb kertek alakíthatóak ki.

És persze vannak hátrányai is:

  • gyep fenntartására nem alkalmas
  • a felhasználható növények száma korlátozott, egynyáriak szinte egyáltalán nem alkalmasak ehhez.

A xeriscaping kertépítési irányzatnak, tervezésnek a legfőbb jellemzője, hogy alacsony vízfelhasználású növényeket alkalmazunk, melyek természetesen a különböző éghajlati öveken más és más lehet. Igen nagy szaktudást és tapasztalatot kíván a xeriscaping kerttervezés, kertépítés, mivel a növények igényeit tökéletesen kell ismerni ahhoz, hogy természetszerűen legyenek azok összeválogatva és telepítve. Főként lágyszárú évelő növényeket használunk, cserjéket és fás növényeket csak korlátozott számban. Másik ismérve ezen kerteknek a kövek, kőzúzalékok használata. A kívánt hatást tehát növényekkel és főként világos színű kövekkel, támfalakkal, aprókaviccsal éjük el. A xeriscaping kertépítési irányzathoz hazai viszonyok között kitűnően felhasználható:

  • az évelők közül a levendula, cipruska, kakukkfű, citromfű, izsóp, zsálya, kasvirág, kúpvirág, menyecskeszem, perovskia, sásliliom és a különböző díszfűvek
  • a cserjék közül a borbolya, som, galagonya, törpemandula, vadrózsa, tamariska, pimpó, kékszakáll
  • a fenyőfélék közül a luc-, boróka-, jegenyefenyő-, törpefenyőfajok
  • a lombos fajok közül a juhar, kőris, nyár, tölgy, berkenyefélék.

 

A xeriscaping kertépítési irányzat fő színei a pasztell színek, a sárga, barna és árnyalatai és természetesen a növények zöld vagy kékeszöld színe. Kontrasztként alkalmazható a piros, rózsaszín és a kék szín is. A különböző kavicsok, kövek, kőzúzalékoknak ugyanolyan szerepük van, mint a növényeknek. Ezekből is világos színűeket használunk, kerüljük a sötét árnyalatokat és legtöbbször a fehér színű murvát is.


A növények elrendezésénél lényeges szempont, hogy nem ültetjük sűrűn, virágágyásszerűen őket, hanem lazán telepítjük, úgy hogy a természetes habitusuk teljesen kifejlődhessen. Ezzel egy szellős, laza, könnyed hatást érünk el. Fontos ez azért is, mert az egységnyi területre jutó vízmennyiséget így tudjuk növelni, minél több növényt ültetünk egy virágágyba, annál nagyobb lesz a vízigénye.