Kertépítés, kerttervezés tudatosan


Kertépítés, kerttervezés tudatosan

A kerttervezés, hasonlóan a kertépítéshez igen komoly szakmai felkészültséget igényel. A sokféle építőanyag és növény közül nem egyszerű megtalálni azokat, amelyeket könnyen fent lehet tartani, illeszkednek az adott helyhez, tájhoz és még a tulajdonosnak is tetszik.

A kerttervezést és kertépítés megelőzően mindenképpen szükséges a személyes találkozás a megrendelővel, a kert felmérése. Nem lehet úgy kertet tervezni, hogy nem ismerjük a megrendelő és a kert adottságait. Sajnos a kert, terület adottságain elég nehéz vagy nem is lehet változtatni. Valamin lehet, valamint nem. A jó kertterv alkalmazkodik a terület terepadottságaihoz és nem feltétlenül akarja azt teljesen átalakítani: a szakmai szempontokat figyelembe véve, nem építünk síkvidéki területen hegyvidéket idéző kertet. Bizonyos esetekben csak nagy tereprendező munka után érhetünk el vízszintes síkokat. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy anyagilag megéri mindez?

Nem feltétlenül! Szép kertet lejtős terepen is ki lehet alakítani, alkalmazkodva a terepviszonyokhoz. A terület talajadottságain esetenként lehet változtatni, a kertépítés során lehet a talaj humusztartalmát javítani, savanyítani, meszezni stb. A kerttervezés (majd a kertépítés) során a terepadottságokon túl nagyon fontos a burkolatok, kerti világítás, pihenők, csobogó, stb. elhelyezése a kertben. Fontosnak tartjuk, hogy a megbeszélések, egyeztetések során funkciósémát készítsünk, mely már igen jól mutatja, hogy a kertépítés során mit hova fogunk elhelyezni.

A kertépítés befejezése után már vagy nehéz vagy nem is lehetséges egyes elemek elhelyezésén változtatni, ezért ezt a kerttervezés során kell tisztázni. A kerti elemek kiválasztása és elhelyezése során a mi legfőbb szempontunk: a könnyű fenntarthatóság és egyszerűség. Érhető módon senki nem szeretne a kert rabszolgája lenni. A kert legfontosabb elemei azonban mégiscsak a növények - és nem az épített elemek -, melyek kiválasztása és összepárosítása nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel. A kerttervezés és a kertépítés során is különös gondossággal járunk el az általunk tervezett kerttípusok növényeinek összeválogatásában.

Nincs lehangolóbb látvány, amikor különböző elterjedési területekről (ún. areákból) összeválogatott növények kerülnek egybe. Nem is beszélve a formák és színek sokaságáról, amiket ha szakértelem nélkül válogatunk össze, akkor egy vibráló, kellemetlen hatású "kert" lesz. Hasonlóan borzalmas hatást ér el a kerttervező, amikor egy zöld gyepfelültbe banánfát ültet. Fentiekből is látszik, hogy a kerttervezés tudatos tevékenység kell legyen a megbízó részéről is, hiszen ő lesz a végfelhasználó.