Kertépítés - kerti világítással


Kertépítés - kerti világítással

A válasz: igen! Szép és jól funkciónáló kertet csak komoly tervezés útján lehet kivitelezni. A kerttervezés külön szakma, egyáltalán nem biztos, hogy egy kertépítéssel foglalkozó vállalkozó ért a tervezéshez is. Mindenképpen célszerű tehát szakember segítségét kérni vagy olyan kertépítéssel foglalkozó vállalkozást keresni, akinek kerttervező, tájépítész munkatársa is van, ami természetesen akár több pénzbe is kerülhet, de hosszú távon megéri kerttervet készíteni.

Tisztázzuk amúgy, hogy a kertterv nem azonos egy skiccel, egy vízfestékkel kiszinesített rajzzal. A kertterv egy pontos, méretekkel ellátott rajz. Ennek segítségével pontosabb költségvetés készíthető, továbbá elkerülhetőek a kertépítés során fellépő esetleges viták. A kerttervezésnek is, hasonlóan a kertépítéshez szabályai vannak: növények kiválasztása, elméleti elrendezése, funkciók megfelelő helyre történő elhelyezése, kerti világítás tervezése, stb. Tehát, miután az igények felmérése megtörtént, akkor készülhet el a kertterv, amibe bekerülnek a megálmodott funkciók, növények, kerti lámpák.

A kerti világítás célja kettős: egyrészről, hogy megvilágítson általunk gyakran használt tereket, másrészről pedig a hangulatteremtés. Naplemente után is vannak olyan területek, amelyeket meg kell világítani, ilyenek lehetnek a kocsibeálló, járdák, bejárat, kerti ülőhelyek.

A kerttervezés során azonban más, a kertben álló tárgy, növény megvilágítását is megtervezhetjük. Hatásos a téli, hóval fedett növény vagy egy fa nyári, zöld lombozatának alsó megvilágítása. Ma már lehetséges a legenergiatakarékosabb Led izzók alkalmazása, a természetes fény erejére ki-be kapcsoló világítás beépítése, napelemes lámpák elhelyezése a kertépítés alkalmával. Okostelefonról is működtethető Ledes világítás is választható a kertépítés megkezdése előtt.