Hasznos kerti tanácsok tavasszal

A tavasz közeledtével vagy inkább berobbanásával nyugodt szívvel kitehetjük a szabadba mediterrán növényeinket. Azonban néhány dologra érdemes figyelni ilyenkor tavasszal.

Néhány tavaszi tipp mediterrán növényeinkhez

A szép tavaszi idő beköszöntével fel kell készülni arra, hogy fagyérzékeny, mediterrán országokból származó növényeinket kitegyük nyári helyükre, a kertbe. Leggyakrabban leandert, citromfát, narancsfát, babért, pálmaféléket, banánt, bougainvilleát (murvafürt) teleltetünk, melyeknek a biológiai 0 fokuk ugyan eltérő, de mindenképpen melegigényesek, a hazánkban jellemző téli időjárást nem viselik el a szabadban. A néhány fokos fagyot (-2, -3 C), ha az nem tartós, akkor szinte mindegyik jól bírja. Zárt közegben a leanderen és a babérfákon előszeretettel megtelepszenek a különböző pajzstetvek, ezek ellen már a szabadban rovarölő szeres permetezéssel kell védekezni, mert ennek hiányában az amúgy is legyengült fák el is pusztulhatnak. Amennyiben fényszegény környezetben tartottuk ezeket a növényeket, akkor mindenképpen szoktatni kell őket a napsütéshez, ezért célszerű, ha felhős, borongós időben rakjuk ki őket. Ha erre nincs lehetőség, akkor tegyük őket árnyékos helyre, néhány hétig, majd utána áttelepíthetjük őket a tényleges helyükre.

mediterrán, tavasz, hasznos kerti tanács

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos a friss virágföld

Ebben az időszakban érdemes is átültetni őket friss földbe, a citrom és narancsfácskákat kifejezetten savanyú citromföldbe. Nagyobb cserépben, dézsában lévő növényeket nem érdemes évente átültetni, elegendő a felső 10 cm-es talajréteget leszedni és azt pótolni friss földdel.

mediterrán, leander, hasznos kerti tanács

Nem minden cserepes növényt kell tavasszal metszeni

Fontos művelet ilyenkor ezeknek a növényeknek a metszése, elsősorban a babért és a leandert metsszük ebben az időszakban. A leander ezt dús nyári virágzással hálálja meg. A télen elszáradt virágokat, magterméseket mindenképpen le kell vágni, hiszen ezek a virágzástól vennék el a növény energiáját. A metszéssel együtt elágazódásra is bírjuk a leandert ezáltal dús növésű lesz. A citrusféléket tél elején vagy januárban-februárban kell metszeni, hogy mire kikerülnek a szabadba, addigra új hajtásokat hozzon.

Ezeket a növényeket a téli időszakban keveset öntözzük, tavasszal sem szabad azonnal nagy vízadagokkal öntözni, csak fokozatosan. A virágos növényeket azonban el kell kezdeni tápoldatozni is, hogy egész évben pompázzanak. A murvafürtöt is érdemes tápoldatozni, habár nem a virágjaival díszít hanem a színes felleveleivel, amelyek a virágokat ölelik körbe.

mediterrán, leander, fehér, hasznos kerti tanács