Gerillakertészet

Néhány évvel ezelőtt több hír is megjelent a gerillakertészetről, annak "művelőiről". Manapság azonban egyre kevesebbet lehet hallani erről a kertészkedési módszerről. Legutóbb 2019. januárban jelent meg cikk a hazai médiákban arról, hogy az egyik budapesti gimnáziumban egy rendhagyó gerillakertészeti akcióval oldotta meg valaki a folyosói balesetveszélyt. 

Tulajdonképpen mi is a gerillakertészet?

A gerillakertészet angol elnevezése guerrilla gardening vagy avant-gardening. A kezdeményezés célja a figyelemfelhívás a világban a globalizáció által előidézett problémákra, a kertépítészet, kertészet eszközeivel. Hivatalos engedélyek nélkül, olyan helyekre ültetnek ki növényeket, ahol azokra amúgy szükség lenne.
A gerillakertészet (mely globalista ellenes) Nagy-Britanniából indult el a '90-es évek második felében, azzal a céllal, hogy világban tapasztalható visszásságokra figyelmeztessen. 2000-ben indult el a Resistance Is Fertile (Termékeny ellenállás) nevű mozgalmuk, amelyen belül több brit nagyvárosban (London, Bristol, Brighton, Bradford, Manchester és Sheffield) szerveztek gerillamozgalmat. Az eseménynek nagy volt a sajtóvisszhangja, egyrészről a kiválasztott helyszín miatt, másfelől pedig azért, mert vadkendert is ültettek. A mozgalom egyik első akcióját a parlament közelében, Winston Churchill szobránál és a Cenotaphnál hajtotta végre. 2000-ben Washingtonban is sor került nagyszabású akcióra, a Nemzetközi Valutaalap tavaszi ülésén.

Gerillakertészet Magyarországon

Magyarországon 2019. év elején, a hatályos jogszabályok alapján az engedély nélküli, közterületen történő virágültetés illegális.

A magyar gerillakertészek legkorábbi akciója 2007-re nyúlik vissza, amikor is arra akarták felhívni a közvélemény figyelmét, hogy különösen Budapesten, sok a betonfelület és túl kevés zöldterület található.

2008. nyarán, a Környezetvédelmi világnapon indult el Magyarországon is a világ addigi legnagyobb összehangolt gerillakertészeti akciója. A különböző csapatok majdnem egy hónapon keresztül ültettek engedély nélkül növényeket, az ország több kiszemelt pontján, az éjszaka folyamán.

2010. tavaszán a közutak rossz állapotára való felhívásként, Csorváson a közúti kátyúkba ültettek el virágot.

2011-ben Esztergomban indultak civil gerillakertész akciók, mert a város 2011-es költségvetésébe nem tervezték be a zöldterületek és játszóterek gondozását.

2013 tavaszán Bükkszék határában a polgármesternő ültetett virágot a kivezető út kátyuiba, tiltakozásul a környék út állapota miatt.

Külföldi gerillakertészet

Külföldön az egyik legismertebb gerillakertész Steve Wheen, aki szintén a kátyúk káros hatásaira hívja fel a figyelmet. Saját magát kátyú kertésznek (Pothole Gardener) hívja. Steve Wheen gerillakertész, aki az utcai kátyúk újrahasznosításában mutat újat, némi újdonságot, figyelemreméltó apróságokat. Műveit a járdák gödreiben helyezi el, nem az úttesten. Wheen egy egyetemi mesterképzés után, 2010 tavaszán kezdett neki a gerillakertész projektnek, amelyben kelet-londoni utcák kátyúit próbálta és próbálja kezelni. Ami az ő gerillakertész módszerében más, mint a többieké az, hogy mini élő világokat teremt a gödrök helyén. Nem csak örökzöldeket, hanem virágos növényeket is ültet, apró játék autókkal, telefonfülkével, padokkal, stb. kiegészítve. Az emberek fantáziájára bízza, hogy ki milyen mondanivalót olvas ki a műveiből, amiket mindig lefotóz és kisfilmet is csinál belőlük.

Gerillakertészet, guerilla gardeningGerillakertészet, guerilla gardening, avant gardening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A képek forrása: https://www.urbangardensweb.com/2013/11/09/5-acts-of-urban-guerrilla-gardening/)