A kertépítésben vége a tuja-korszaknak

A fenyőfélék tőlünk északra ill. a magasabb hegyvidéki területeken őshonosak, ott terjedtek el nagyobb arányban. Hazánkban csak a boróka őshonos, a lucfenyő és a feketefenyő őshonossága vitatott. Ezek a növények erősen északi, magashegységi hatást kölcsönöznek a kertnek.

Ezenkívül az örökzöld növények az örökkévalóság szimbólumai, tehát igen gyakran találkozunk velük temetőkertekben is. Mindezek alapján a hazai kertépítésben az örökzöldek nagy arányú felhasználása egyáltalán nem indokolt. A jelenlegi, szakértelmet és szaktudást nélkülöző kertépítési gyakorlat azonban igen nagymértékben alkalmaza a fenyőféléket, hamisciprusokat, tujákat. Ez persze kedvező a növényekhez egyáltalán nem értő, magukat kertépítőnek nevező embereknek és kedvező a lusta kerttulajdonosoknak is, akik nem akarnak ősszel leveleket gereblyézni. Azonban ha megnézzük egy fejlettebb kertkultúrával rendelkező ország kertépítési gyakorlatát, kertművészetét, akkor láthatjuk, hogy ott az adottságokhoz mérten terveznek és építenek kerteket és nagy arányban használnak fel helyi, őshonos növényeket, ami nálunk egyáltalán nem jellemző. Mindenképpen ajánlatos lenne a jelenlegi felesleges örökzöld túlsúlyt csökkenteni és egyre több lombhullató és virágzó cserjét, fát tervezni, ültetni a kertekbe. A Design Garden szakemberei az adottságokhoz jól alkalmazkodó, a kerttulajdonos elvárásaival egyeztetett kerteket tervez és kivitelez. Látogasson el az alábbi oldalra, vagy hívjon minket: http://designgarden.hu/tajepiteszeti-tervezes-kerttervezes
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az utóbbi évek időjárási szélsőségei igen nagyok. A 2013-as évben pl. igen hosszú ideig nem esett csapadék, ezért - ill. a korábbi évek hosszabb száraz időszakai miatt is - idős és már fiatal örökzöld, főleg oszlopos tuják szárazságnak indultak, többségük teljesen ki is száradt. Sajnos, amennyiben nem pótoljuk a megfelelő vízmennyiséget ezen növényeknél akkor nem bírják a hazai klímánkat. Ahonnan származnak, ott kiegyenlített csapadékviszonyok vannak ill. megfelelő páratartalom, amik hazánkban hiányoznak. Ebből adódóan a csepegtető öntözés egy nagyobb méretű örökzöldnél nem biztos, hogy eredményes. Ráadásul a kevés csapadék miatt a növények könnyen megbetegednek, gombás megbetegedések károsíthatják. Igen jelentőssé váltak a kártevők, a tujaszú, a boróka tarkadíszbogár. Azonban már a lomblevelű örökzöldek is áldozatul esnek a kártevőknek: a buxust szinte megállíthatatlanul támadja a selyemfényű puszpángmoly. Sajnos a fenti kártevők ellen a védekezés - 2018-ban - még sok esetben megoldatlan. A kerttervezés során, a kertépítésben mi minimális örökzöld felhasználást javasolunk.