A kertépítés lépésről lépésre


A kertépítés lépésről lépésre

Az egész folyamatot az alábbi lépésekre lehet bontani:

  • a kerttervezés,
  • terep rendezése,
  • kerti burkolatok lerakása,
  • növény ültetés,
  • öntözőrendszer lerakása,
  • kerti kiegészítők szerelése,
  • füvesítés.
     

 

Kerttervezés

 

Terveket csak felmérés után lehet készíteni. A terület felmérését drónnal végezzük. Korábbi cikkünkben is szóltunk arról, hogy miért fontos a jó és pontos kertterv. A kerttervezés nagyon komoly szakmai felkészültséget igényel. A sokféle építőanyag és növény közül nehéz megtalálni azokat, amelyek a szakmai szempontoknak is megfelelnek és még a tulajdonosnak is tetszik. A kerttervezés és kertépítést megelőzően mindenképpen szükséges a személyes találkozás a megrendelővel, ezálttal lehet felmérni az igényeket. Nem lehet úgy kertet tervezni, hogy nem ismerjük a megrendelő és a kert adottságait. Minden minden ember más és más, ezért - jó esetben - a kert sem lesz egyforma.

Terep rendezés

Manapság szinte kizárólag géppel végezzük. A kertépítés szinte befejező mozzanata a finom tereprendezés, amit kézzel végezzük ma is.
 

Kerti burkolatok lerakása

A kerti burkolatok lerakása során rakjuk le a szegélyeket és a különböző típusú, mintájú, anyagú burkolatokat. A kertépítés során szeretjük előnyben részesíteni a természetes anyagokat, mint pl. a fa, terméskő, stb. A faburkolatok azonban csak megfelelő keményfa használata és kezelés után lesznek tartósak.

Növény ültetés

A növények ültetése nagy szakmai tapasztalatot igényel. A kertépítés egyik legszebb része, hiszen a kert élő dísze a növény. Rosszul ültetett évelők, cserjék, fás növények rosszul vagy nem erednek meg, hosszú ideig sínylődnek, majd a növények elpusztulnak. Ültetésnél juttatjuk ki a tápanyagokat (szerves és műtrágya) is. Vannak olyan növények, amelyek különleges tápanyag igényűek, ezeket a talajjavító, savanyító anyagokat is az ültetésnél kell kijuttatni.

Öntözőrendszer lerakása

A pontos tervezést követően végezzük el a szelepeknek, öntözőfejeknek, csöveknek a lerakása. Az öntözőrendszer hatalmas előnye, hogy víztakarékos és automatizált, felügyeletet alig igényel, kivéve a tavaszi (feltöltés) és az őszi (légtelenítés) időszakban. Vannak ma már mobiltelefonról is működtethető rendszerek.

Füvesítés

2 füvesítési móddal foglalkozunk: fűmagvetés és gyepszőnyeg terítés. Ezek közül hosszabb távon a fűmagvetést javasoljuk. A kertépítés során hidrovetéssel egyáltalán nem foglalkozunk.